Hlodáš - recepty z knihy (2013)
VÍNO Z HLODÁŠOVÝCH KVETOV
POSTUP
1, Pripravte si zákvas z kvasiniek podľa návodu na obale.
2, Na miernom ohni varte kvety hlodáša 15 minút a potom vo vývare rozpusťte cukor. Pridajte šťavu z pomarančov a citrónov vrátane nadrobno pokrájanej kôry.
3, Nechajte zmes vychladnúť na približne 36°C, pridajte zákvas (vzklíčené kvasinky) a uzavrite nádobu jemnou tkaninou. (Doporučujem uzavrieť nádobu kvasným uzáverom). Nechajte 3 dni kvasiť.
4, Sceďte kvas do čistej nádoby tak, aby sa zbavilo pevných častí kvetov. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte ďalej kvasiť.
5, Keď kvasný proces skončí, stočte víno do čistej nádoby a doplňte zbytkom chladnej prevarenej vody. Nechajte stáť 1 mesiac a potom víno stočte cez filter do vydenzifikovaných fliaš.
Recepty (predpisy)
Recept na 5 litrov vína
2 litre čerstvých hlodášových kvetov
4,5 litra vody
1 kg cukru
2 citróny
2 pomaranče
živná soľ, kvasinky