Ďatelina - recepty z knihy (2013)
VÍNO Z ĎATELINOVÝCH KVETOV
SUŠENIE KVETOV
Rozložte kvety na dne pekáča a nechajte vyschnúť v rúre pri najnižšom stupni ohrevu. Obracajte každé 2 hodiny, kým nebudú úplne suché. Sušené kvety skladujte vo vzduchotesných plastových krabičkách.
Recepty (predpisy)
Recept na 5,5 litra vína
2 litre kvetov bez stoniek
0,5 litra hroznovej šťavy (alebo iné ovocie)
4,5 litra vody
1 kg cukru
2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej
1/4 čajovej lyžičky tanínu
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1,  Odstráňte z kvetov stopky a dôkladne ich opláchnite.
2,  Vložte kvety do kvasnej nádoby a zalejte ich vriacou vodou.
3, Pridajte cukor, ovocnú šťavu, kyselinu citrónovú, tanín a živnú soľ. Miešajte kým sa cukor úplne rozpustí.
4, Keď zmes vychladne, pridajte vzklíčené kvasinky (pripravte podľa návodu na obale kvasiniek). Nádobu uzavrite kvasným uzáverom.
5,  Po 7 dňoch sceďte do ďalšej kvasnej nádoby a znovu uzavrite kvasným uzáverom. Doplňte množstvo šťavy na predchádzajúci objem  prevarenou vychladnutou vodou.
6,  Po 60 dňoch stočte do ďalšej kvasnej nádoby a znovu doplňte objem. Nasaďte kvasný uzáver a nechajte stáť 4 mesiace.
7,  Keď kvasným uzáverom prestanú unikať bublinky, víno by malo byť už čisté.
8,  Pred stáčaním do fliaš nechajte víno ešte 10 dní stáť. V prípade potreby doslaďte. Skladujte na chladnom, tmavom mieste.
Ďatelina - kvety
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke