Čučoriedky - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
Recept na 1 liter vína:
250 ml čučoriedkovej šťavy
130 ml šťavy z červených ríbezlí
500 ml vody
190 g cukru
0,14 g živnej soli
ČUČORIEDKOVÉ VÍNO 1
Odmerané množstvo šťavy zmiešame s vodou, vmiešame cukor, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a necháme kvasiť v uzavretej kvasnej nádobe. Hneď ako sa kvasenie skončí, víno stočíme z kvasníc, necháme v kľude postáť, kým kal neklesne na dno a plníme do fliaš.
ČUČORIEDKOVÉ VÍNO 2
Recept na 1 liter vína:
600 g čučoriedok
20 g cukru
2 g kyseliny citrónovej
0,32 g živnej soli
200 ml prevarenej vody
cukrový roztok: 200 g cukru + 200 ml vody + 0,16 g živnej soli
Všeobecný postup
Pomocný zákvas: najprv si pripravíme základný zákvas z dvojnásobnej dávky kvasiniek. Vzklíčené kvasinky pridáme do zmesi pripravenej z asi 3 kusov jemne nastrúhaných jabĺk, ku ktorým pridáme 1 kávovú lyžičku cukru rozpusteného v 100 ml vody a šťavu z hrsti rozpučených čučoriedok. Zákvas ponecháme 3 - 5 dní na teplom mieste v menšej fľaši, uzavretej napríklad chumáčom vaty. Po rozkvasení vlejeme pomocný zákvas do vlastného čučoriedkového muštu.
Moja poznámka: pri použití súčasných kvasiniek, nie je nutné ponechávať zákvas takú dlhú dobu. Úplne postačí ak necháme kvasinky rozkvasiť približne 40 minút (oproti 20 minútam uvedeným na obale kvasiniek), inak dodržte postup na obale. Rozkvasenie býva búrlivé, je potrebné dávať pozor aby sa kvasinky z nádoby nevyliali.