Čučoriedky - recepty z knihy (2001)
Všeobecný postup
ČUČORIEDKOVÉ STOLOVÉ VÍNO
Recept na 14 litrov vína (do 15l demižónu)
Šťava z čučoriedok pomaly kvasí, preto je potrebné k šťave pridať búrlivo rozkvasené víno v podobe zákvasu, alebo zákvas vysoko aktívneho druhu kultúrnych kvasiniek (kvasinky pre ťažko kvasiace mušty). Súčasne k šťave pridáme živnú soľ v množstve 25 g na 100 litrov už upravenej šťavy. Na začiatku kvasenia a rovnako aj pri búrlivom kvasení musí byť teplota prostredia stále na 20°C, aby bol priebeh kvasenia intenzívny a podľa možnosti bez výkyvov. Očistené čučoriedky podlejeme malým množstvom vody a zahrievame po dobu 15 minút pri teplote 70 - 75°C. Súčasne ich aj popučíme. Ešte teplú zmes vylisujeme. Vyčírenú šťavu upravíme pridaním prísad a kvasiniek podľa predpisu.
Recepty (predpisy)
K 10 litrom šťavy pridáme 3 litre vody, 2,2 kg cukru, zákvas a živnú soľ. Po búrlivom kvasení môžeme nechať víno na kvasinkách dokvasiť až do optimálnej akosti. Vďaka vyššieho obsahu trieslovín je čučoriedkové víno veľmi stabilné.
ČUČORIEDKOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 15 litrov vína (do 15l demižónu)
Aby sme zvýšili obsah alkoholu, pridáme do šťavy úmerne viac cukru. Do 10 litroch čučoriedkovej šťavy pridáme 2,7 kg cukru, 3 litre vody, zákvas čistej kultúry kvasiniek (pre vyšší obsah alkoholu) a živnú soľ. Takto upravenú šťavu necháme kvasiť pri vyššej teplote. Po skončení búrlivého kvasenia premiestnime víno do chladnejšej miestnosti s teplotou približne 10 - 15 °C. Tu necháme víno dokvasiť aj niekoľko mesiacov, kým sa všetok cukor premení na alkohol. Do dokvaseného vína pridáme po stočení 1,2 kg cukru. Keď sa kal usadí na dne, víno pretočíme, alebo plníme do fliaš.
10 litrov čučoriedkovej šťavy
3 litre prevarenej vychladnutej vody
2,2 kg cukru
živná soľ, kvasinky
10 litrov čučoriedkovej šťavy
3 litre prevarenej vychladnutej vody
2,7 kg cukru
živná soľ, kvasinky
dosladenie: 1,2 kg cukru