Čučoriedky - recepty z knihy (1966)
Všeobecný postup
ČUČORIEDKOVÉ VÍNO 1
Recept na 5 litrov vína
Čučoriedkové víno je veľmi zdravé a chutné. Príprava je však obtiažnejšia, pretože šťava veľmi ťažko kvasí. Z mnohých predpisov sa dá zvlášť pre začiatočníkov doporučiť hlavne spôsob, kde sa mušt získava krátkym povarením plodov. Potom kvasenie prebieha oveľa jednoduchšie. Veľmi dobré sú vína zo zmesi čučoriedok a červených ríbezlí alebo kôstkovín (višne), napríklad v pomere 1 : 1.
POMOCNÝ ZÁKVAS : pripravíme ho z dvojnásobnej zmesi kvasiniek (na zadnom obale kvasiniek je uvedené pre aké množstvo ovocia je určené 1 balenie, väčšinou pre 30 - 50 litrov, na čo bohato postačuje 1 balenie). Na obale kvasiniek je postup prípravy. Jednoduchší spôsob prípravy je ak do sklenice najemno nastrúhame 1 stredne veľké jablko, pridáme 1 lyžičku cukru, 0,5 litra vody a hrsť popučených čučoriedok, poriadne rozmiešame, vložíme sklenicu do hrnca s teplou vodou a pridáme kvasinky. Sklenicu zakryjeme (nie vzduchotesne) napríklad tanierom, alebo hustou tkaninou. Necháme kvasinky naklíčiť približne 30 minút, kým viditeľne začne zákvas kvasiť a potom vlejeme do muštu s rovnakou teplotou.
Viac informácií v kapitole: Počiatočné rozmnoženie kvasiniek
Recepty (predpisy)
Popučíme 3 kg prebratých čučoriedok, z ktorých sme odstránili všetky nečistoty, pridáme 10 dkg cukru, 10 g kyseliny citrónovej a pol balíčka živnej soli. Zmes zalejeme 1 litrom vriacej vody a veľmi krátko povaríme (približne 3 minúty). Po vychladnutí sa pridá za miešania pomocný zákvas a v uzavretej nádobe sa nechá nakvasiť 1 - 2 dni. Po vylisovaní pridáme do šťavy ešte zvyšok živnej soli, cukrový roztok z 1 litra vody a 1 kg cukru a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia je potrebné muštom zamiešať. Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom, tmavom mieste.
Použité kvasinky: BORDEAUX, BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne)
3 kg čerstvých čučoriedok
10 dkg cukru na zasypanie
10 g kyseliny citrónovej
1 liter vriacej vody
cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
živná soľ, kvasinky
ČUČORIEDKOVÉ VÍNO 2 (s ríbezľami alebo višňami)
Recept na 5 litrov vína
2 kg čerstvých čučoriedok
1 kg červených ríbezlí (alebo 1,5 kg višní s kôstkami)
10 dkg cukru na zasypanie
2 litre vriacej vody
cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
živná soľ, kvasinky
2 kg čučoriedok a 1 kg červených ríbezlí (alebo 1,5 kg višní aj s kôstkami) popučíme, pridáme 10 dkg cukru, pol balíčka živnej soli a zalejeme 2 litrami vriacej vody. Zmes veľmi krátko povaríme (približne 3 minúty). Po vychladnutí sa pridá za miešania pomocný zákvas a v uzavretej nádobe sa nechá nakvasiť 1 - 2 dni. Po vylisovaní pridáme do šťavy ešte zvyšok živnej soli, cukrový roztok z 1 litra vody a 1 kg cukru a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po prípadnom, avšak veľmi vzácnom zastavení kvasenia je potrebné muštom zamiešať. Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (stačia univerzálne)