Bazový kvet - recepty z knihy (2013)
VÍNO Z BAZOVÝCH KVETOV
POSTUP
1, Zbierajte kvety počas slnečných dní, keď budú okolo seba šíriť vôňu. Odstrihnite kvety od stopiek pomocou nožníc, alebo nechtami.
2, Kvety ľahko potlačte do kvasnej nádoby.
3, Pripravte si nasekané hrozienka a citrónovú kôru bez dužiny.
4, Pridajte hrozienka a kôru ku kvetom a zalejte 4,5 litrami vriacej vody. Keď zmes vychladne, pridajte 1 podrvenú tabletu disiričitanu draselného. Nádobu prikryte a nechajte 3 dni stáť. Denne zamiešajte.
5, Pridajte cukor, citrónovú šťavu, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a tanín. Miešajte kým sa cukor úplne rozpustí.
6, Sceďte cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby a uzavrite ju kvasným uzáverom. Nechajte vykvasiť.
7, Po vykvasení stočte do čistej nádoby. Víno sa bude čistiť, po 8 týždňoch bude pripravené na konzumáciu. Pridajte 1 tabletu podrveného disiričitanu draselného a po 24 hodinách stáčajte do fliaš.
Recepty (predpisy)
Recept na 5 litrov vína
600 ml bazových kvetov
4,5 litra vody
1,4 kg cukru
250 g nasekaných hrozienok
2 citróny
1 čajová lyžička tanínu
2 tablety disiričitanu draselného
živná soľ, kvasinky