Bazový kvet - recepty z knihy (2003)
VÍNO Z BAZOVÝCH KVETOV
Recept na 1 liter vína:
2 okvetia čiernej bazy
220 g cukru
870 ml vody
0,17 g živnej soli, kvasinky
2,2 g kyseliny citrónovej
Okvetia čiernej bazy očistíme pod tečúcou vodou od prachu a drobného hmyzu, nosnú stopku čo najviac skrátime. Kvety necháme odkvapkať a sparíme roztokom cukru vo vode. Pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú (alebo ešte lepšie polovicu citrónu nakrájaného na plátky aj s kôrou) a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Zmes ponecháme týždeň v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Potom zákvas precedíme, vytlačíme a mušt ponecháme ďalej dokvasiť. Víno sa veľmi rýchlo čistí, po usadení kalu ho stočíme a plníme do fliaš.
Recepty (predpisy)