Púpava - recept z internetu (rok 2012)
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2012/apr/04/how-to-make-dandelion-wine
Recepty (predpisy)
PÚPAVOVÉ VÍNO
Recept na 5 litrov vína
3,5 litra púpavových kvetov
4,5 litra vody
1,5 kg cukru
4 citróny - kôra a šťava
0,5 kg nasekaných hrozienok (alebo 0,2 l bieleho hroznového koncentrátu)
živná soľ, kvasinky
Všeobecný postup
Púpavové víno je dôležitou súčasťou domáceho vínneho kalendára a je to skvelý nápoj. 99 % kvetov kvitne v jarnom období od konca marca do začiatku mája. Kvety púpavy sú podobne horké ako listy, no to dodáva vínu príjemnú trpkosť. Ako u všetkých kvetov určených na spracovanie, je najvhodnejšie zbierať kvety ráno, za slnečeného počasia. Púpava na noc zatvára kvety a to dokonca aj potom, keď ich odtrhnete, takže s prípravou víny by ste mali začať hneď po príchode domov. Zvyčajne sa používajú len okvetné lístky, no nie je dôvod nevyužiť celé kvety - tie len dodajú inú príchuť. Kvety je potrebné očistiť od zelených častí rastliny. Recept je veľmi jednoduchý a veľmi ľahko si vyrobíte polosladké víno s bohatou, plnou chuťou.