Púpava - recept z internetu (rok 2012)
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2012/apr/04/how-to-make-dandelion-wine
Recepty (predpisy)
PÚPAVOVÉ VÍNO
Recept na 5 litrov vína
3,5 litra púpavových kvetov
4,5 litra vody
1,5 kg cukru
4 citróny - kôra a šťava
0,5 kg nasekaných hrozienok (alebo 0,2 l bieleho hroznového koncentrátu)
živná soľ, kvasinky
Všeobecný postup
Púpavové víno je dôležitou súčasťou domáceho vínneho kalendára a je to skvelý nápoj. 99 %  kvetov kvitne v jarnom období od konca marca do začiatku mája. Kvety púpavy sú podobne horké ako listy, no to dodáva vínu príjemnú trpkosť. Ako u všetkých kvetov určených na spracovanie, je najvhodnejšie zbierať kvety ráno, za slnečeného počasia. Púpava na noc zatvára kvety a to dokonca aj potom, keď ich odtrhnete, takže s prípravou víny by ste mali začať hneď po príchode domov. Zvyčajne sa používajú len okvetné lístky, no nie je dôvod nevyužiť celé kvety - tie len dodajú inú príchuť. Kvety je potrebné očistiť od zelených častí rastliny. Recept je veľmi jednoduchý a veľmi ľahko si vyrobíte polosladké víno s bohatou, plnou chuťou.
Prevarte vodu a zalejte ňou kvety. Nádobu prikryte a nechajte niekoľko dní stáť v chlade a tme. Denne niekoľkokrát premiešajte. Sceďte šťavu do veľkého hrnca, pridajte nakrájajte citrónovú kôru, priveďte k varu a vmiešajte cukor až kým sa úplne rozpustí. Varte 5 minút a nechajte vychladnúť (na 30°C - moja poznámka). Potom pridajte citrónovú šťavu a podrvené hrozienka, alebo hroznový koncentrát. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky (podľa návodu na obale) a nádobu prikryte. Nechajte kvasiť 4 dni, denne niekoľkokrát premiešajte. Potom sceďte cez sitko a jemnú tkaninu (záclonu)  do kvasnej nádoby. Uzavrite kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť. Po skončení kvasenia víno stočte do čistej nádoby až po hrdlo (podľa potreby dolejte malým množstvom prevarenej vychladnutej vody) a uložte do chladnej, tmavej miestnosti, kým sa vyčistí. Potom stočte do čistých fliaš a skladujte v chlade a tme.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke